Vitaminas E (tokoferolis) |
Dienos dozė 12 mg.
Tokį kiekį turi:
5 ml kviečių daigų aliejaus
30 ml alyvuogių aliejaus
50 g lazdynų riešutų
70 g margarino
200 g sviesto
500 g špinatų
2-3 kg mėsos ar žuvies
Savybės
Vitaminas E yra vienas svarbiausių antioksidantų. Laisvieji radikalai susidaro veikiant spinduliuotei ar vykstant kai kurioms cheminėms reakcijoms. Vitaminas E neutralizuoja laisvuosius radikalus ir užkerta kelią įvairių struktūrų pakenkimui (taip pat ir genetinės medžiagos). Taip organizmas apsaugomas nuo vėžinių susirgimų, lėtinami ląstelių senėjimo procesai.
Trūkumo požymiai
Vitamino E trūkumas išsivysto retai, kadangi jo yra daugelyje maisto produktų bei kaupiamos atsargos kepenyse. Esant šio vitamino trūkumui susilpnėja nervų sistema ir raumenys. Gali pasireikšti alergijos ir virškinimo sutrikimai.
Perdozavimas
Nors organizmas toleruoja didelius vitamino E kiekius, vartojant labai dideles vitamino E dozes, gali pasireikšti virškinimo sutrikimai, atsirasti nuovargis, susilpnėti imuninė sistema.
Odos priežiūra
Dėl antioksidacinio poveikio vitamino E (tokoferolio) yra daugelio odos priežiūros priemonių sudėtyje.
|
|